pondelok 19. októbra 2009

Windows 7 prichádza

Windows 7, najnovší operačný systém od Microsoftu prichádza na trh práve tento týždeň. Čo nového prináša? Oplatí sa naň prejsť zo staršieho Windows XP alebo z Visty? Hneď na úvod musím odpovedať jednoznačne áno. V minulosti bol folklór okolo vydávania nových verzií Windows nasledovný:
Máme tu nový operačný systém...
...
ale so zlou kompatibilitou so starším softvérom či netypickými zariadeniami
- a potrebujeme naň skutočne výkonný počítač
, a obsahuje kopu dier, chýb, a oproti starším systémom sú s nim len problémy.

Tomuto scenáru sa naštastie Microsoft v prípade Windows 7 vyhol. Po veľkom priekaku (po česky prúsery) menom Vista sa zdá sa chlapíci z Redmondu poučili. Vista bola kritizovaná najmä za vysokú hardwarovú náročnosť, slabšiu kompatibilitu so softvérom a tiež za otravné UAC (riadenie užívateľkých účtov) to všetko je v prípade Windowsu 7 minulosťou. Nové "widle" majú skrz naskrz prekopané jadro, sú rýchlejšie a žerú menej systémových prostriedkov (najmä pamäte). Človeku sa až nechce veriž že jadro vychádza z rovnakého základu ako Vista. Vďaka tomu že beta verzia a neskôr tiež release candidate boli dostupné už trištvrte roka pred vydaním finálnej verzie si nový systém mohol vyskúšať prakticky ktokoľvek. Vďaka verejnému beta-testingu sa odhalilo mnoho chýb. Softvéroví vývojári tiež mali dosť času na zlepšenie kompatibility ich produktov s novým systémom.

Po nainštalovaní systému ma príjemne prekvapilo to že som ihneď mohol začať pracovať. Žiadne zdĺhavé hladanie aktuálnych ovládačov na toto a na tamto. Maximálne tak nainštalovať ovládač grafickej karty, keď chcete hrať hry a hotovo. Čo sa týka neštandardných zariadení tak tam by to mohlo byť s ovládačmi o niečo horišie no v 90% prípadov platí že ak existuje ovládať pre Vistu bude existovať aj pre Windows 7. Často je totiž ovládač pre Vistu aj Windows 7 totožný. Väčšina spomínaných vecí je ale pre bežného užívateľa takpovediac "pod kapotou" pričom výrazný rozdiel v svižnosti práce oproti staršej Viste si všimnete najmä na pomalších strojoch. Práve kvôli týmto zmenám mnohí laici nazývajú Windows 7 iba ďalším service packom Visty. To ale nie je pravda ani náhodou pretože Windows 7 obsahuje niekoľko noviniek. Poďme sa na tie najzásadnejšie pozrieť:

1. Nový Taskbar.

Prvé čo si všimnete je nový Taskbar. Pri spustených programoch zmizli popisky a ikony boli zväčšené. Nový taskbar je vyšší a polopriesvitný. Quicklaunch odkazy na programy zmizli a nahradil ich systém tzv. prišpendlenia (pin to taskbar). Odkazy na programy sú umiestnené opäť štandardne vľavo no akonáhle program spustíte, tak ikona ostáva na svojom mieste a indikácia spusteného programu funguje iba tak že sa ikona zvýrazní. Pravdupovediac, keď som prvýkrát počul o tejto novinke naskočila mi husia koža. Myslel som si že to bude nepredľadné, nepohodlné a neviem čo ešte. Ako som sa len mýlil... Nový systém práce s spustenými aplikáciami je vynikajúci. Keď som vo Windows XP spustil 5 programov okamžite som mal plný taskbar a s každou ďalšou aplikáciou to bolo horšie a horšie. Práca pri prepínaní okien bola pomalá a neprehľadná a situáciu veľmi nezlepšovala ani skratka alt + tab. Vo Windows 7 ale môžete mať otvorených naraz kľudne 15 aplikácií a stále sa v nich vyznáte. Efektívnosť práce ešte viac zvyšujú živé náhľady. Keď prejdete kurzorom nad ikonku programu tak sa vám zobrazia obsahy všetkých okien ktoré sú v rámci danej aplikácie otvorené. Geniálne. Pre tých ktorým nový taskbar nebude vyhovovať sa dá samozrejme nastaviť zobrazovanie popiskov.

2. Práca s oknami a Aero peek.
Chyťe okno potiahnite ho úplne vľavo alebo vpravo obrazovky o ono sa Vám automaticky roztiahne cez polovicu obrazovky. Akonáhle ho z kraja odtiahnte vráti sa do pôvodného tvaru. Užitočné! Potrebujete sa mrknúť na plochu? Rozlúčte sa z nutnosťou minimalizovať všetky okná. Úplne vpravo na taskbare máte malé nenápadné tlašidlo na ktoré keď nabehnete s myšou tak sa vám úkáže obsah plochy. Až keď naň kliknete tak sa okná minimalizujú. Novinkou je minimalizácia všetkých okien okrem aktívneho. Stačí chytiť kurzorom aktuálne okno pod krk a vytiasť z neho dušu. Doslova.

3. Prispôsobenie vzhľadu a gadgety.
S Windows 7 sa rozlúčime s dogmou že zmena vzhľadu = zmena tapety na ploche. Chcete aby sa Vám z 50 obrázkov zobrazil každých 30 minút na ploche iný? Žiadny problém. Chcete zmeniť farbu a úroveň priesvitnosti okien a taskbaru? Žiadny problém. Vybrať si môžete z vopred pripravených tém ale môžete si tiež vytvoriť vlastné témy. Gadgety - teda jenoduché miniaplikácie ako je predpoveď počasia, kalendár a podobne si teraz môžete ľubovoľne premiestňovať po ploche. Nemusíte ich mať striktne prilepené v postrannom paneli ako je to vo Viste.

4. Monitoring systémových prostriedkov.
Vďaka Resource monitoringu budete mať presný prehľad o tom koľko pamäte sa používa na aký účel, ktorý program zrovna vyťažuje pevný disk, aké je vyťaženie siete, čo ho spôsobuje a oveľa viacej. Zabudnite na množstvo utilít od tretích strán od dnes nie sú potrebné. Keď ma navyše pri prezeraní advanced options z kategórie performance information and tools Windows 7 upozornil že program Total Commander spôsobuje spomalenie štartu systému tak mi hlavou prebehlo: Tak tu je problém! Skutočne som si všimol že od istého času Windows bootujú o niekoľko sekúnd dlšie než predtým no nevedel som nájsť príčinu. Windows ju našiel za mňa. Štandardom je tiež prítomnosť Performance monitoringu ktorý okrem monitorovania kreslí tiež pekné grafy.

5. Nastavenie UAC.
Už som spomínal že na Viste bolo najotravnejšie UAC teda riadenie užívateľských účtov ktoré upozorňuje na potenciálne nebezpečené operácie. Napríklad: Pozor aplikácia abc sa snaží skopírovať súbor. Chcete skopírovať súbor? Ste si skutočne istý že chcete ten súbor skopírovať? Kopírovanie súboru môže byť veľmi nebezpečná operácia, naozaj ho chcete skopírovať (viac Vám to opakovať nebudem)? Ak chcete skopírovať daný súbor zadajte nasledovný 16 miestny kód: No dobre to som trochu prehnal, až tak otravné zase UAC nebolo a už ani byť nemusí. Vo Windows 7 máte na výber zo štyroch úrovní otravnosti tej ohavnosti. Pravdupovediac ja mám UAC vypnuté a žijem šťastne aj bez neho. Keď ste raz lama a klikáte bezhlavo "Áno" na každú hlášku ktorá Vám vyskočí pri prezeraní pornostránok tak Vám ani UAC nepomôže, no a keď máte aspoň trochu mozgovej hmoty medzi ušami tak UAC nepotrebujete.

Windows 7 sa bude predávať v niekoľkých verziách. Najčastejšie sa budeme stretávať s verziou Home Premium, ktorá by mala bohate stačiť bežný užívateľom. Firemené prostredie uspokojí verzia Professional, entuziastov zase verzia Ultimate, ktorá bude mať na torrentoch tiež špeciálnu edíciu Windows 7 Pirate Ultimate Edition. Slovenskej lokalizácie Windowsu 7 sa dočkáme podľa Microsoftu 31. októbra.

Čo dodať na záver. Windows 7 sú podľa môjho názoru najlepším operačným systémom aký kedy Microsoft vytvoril. Používam ho už niekoľko mesiacov od vydania RC verzie a nemôžem si ho vynachváliť. Snáď až na jeden incident kedy mi nepodarená inštalácia programu rozhasila celý systém a ja som musel reinštalovať som nemal s Windows 7 absolútne žiadne problémy. Nízke hardwarové požiadavky, vysoká efektivita práce, skvelá kompatibilita so softvérom aj hardvérom, dobré možnosti prispôsobenia systému vašim požiadavkám a úpravy vzhľadu. To sú len najväčšie výhody ktoré nový systém prináša. Noviniek, vylepšení a možností ktoré systém ponúka je samozrejme viacej no rozpytvávanie každej z nich by vydalo na celú knihu a nie na krátky článok na blogu. Windows 7 majú len jedinú chybu a to tú najväčšiu. Cenu. Kým v niektorých západných krajinách si mohli ľudia objednať Windows 7 v predpredaji za špeciálnu cenu 50 dolárov tak nám na Slovensku ostali len oči pre plač za čo Microsoftu touto cestou ďakujem. Ak si chceme nové Windows kúpiť v retail verzii budeme musieť vytasiť z peňaženky približne 200 Eur za verziu Home Premium. Aj keď nie som zrovna fanúšik bezhlavého prijímania technologických noviniek tak v prípade Windows 7 urobím výnimku. Zbavte sa morálne zastaralého Windows XP, zneste zo sveta monštrum zvané Vista a dajte šancu Windows 7. Neoľutujete.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára