štvrtok 18. júna 2009

Paprika

Vážený diváci a teraz v našom programe Húliš, húlim, húlime, Vám predstavíme ďalší z našich skvelých receptov od majstra harakiri, pána Sepuka-sana. Čo budeme potrebovať: 2 kilogramy fantázie, 4 pivá, 3 borovičky, 13 gramov LSD, liter sódy a samozrejme haluze. Čím viacej tým lepšie. Celé zo zamiešame a necháme odstáť asi tak 90 minút. Prídáme zopár grafikov, zvukárov, strihačov a jedného režiséra. Následne vložíme do chladničky. Podávame zásadne až po večeri prípadne nadránom. Občas môžeme do našej hmoty pichnúť vidličkou. Ak zo vzniknutej diery vytečie benzín tak je pumpa hotová.

Nebojte nezbláznil som sa, ani na ničom nefičím. To sa len snažím opísať ako na mňa pôsobil film s paprikou. Teda vlastne film s názvom Paprika. Hovorím o filme z roku 2006. To len pre upresnenie pretože film s rovnakým názvom už natočil nejaký talian v roku 1989. Toto je ale od japoncov. To sú tí malí, žijúci ďaleko na východe čo všetko vyrobia menšie, lepšie a lacnejšie. Keď sme si to ujasnili môžeme pokračovať. To máte tak - jedného dňa sa dozviete o filme, ktorý síce vložíte do škatule s nápisom "Pozerateľné" avšak vzhľadom na to aký dojem vo Vás zanechalo preview tohto filmu, naň po čase zabudnete a zase natrafíte až po 2 rokoch. Teda natrafíte... Film príde s fošňou v ruke a ovalí Vás ňou po palici. Hej hovädo, vstávaj! Ešte si ma nevidel! A tak sa teda pustíte do pozerania, pričom si nie ste istý či idete pozerať thriller, drámu, komédiu alebo cyberpunkovú vychytávku. A zrazu to začne, na obrazovke sa objaví vysávač ktorý Vás znenazdajky vcucne do deja. Po chvíli sa prichitíte pri tom, že rozmýšlate kde sú hranice reality a kde začína fantázia, sny, virtuálny svet. Snívate alebo bdiete? Pred vami sa objavujú obrazy a scenérie ktoré rozhodne mozog v štandardom stave vymysieť nemohol. Zrazu sa vysávač vypne a bežia titulky. What the hell was that? Prebehne Vám hlavou. A vy už nikdy nebudete vidieť svet rovnako ako predtým.

Opísať film Paprika je nemožné. Prinajlepšom. Režisér Sathoshi Kon spolu so Seishi Minakami prepísali novelu Yasutaka Tsutsuiho do scenárovej podoby a vytvorili... scenár pre priemerný sci-fi - fantasy psychologický thriller.
Dej Papriky skutočne nie je nijako originálny. Celkovo ide o to že bol vynájdený prístroj umožňujúci prenikať do snov. Tento vynález chcú tí dobrí využiť na liečenie pacientov s psychickými problémami. Tí zlí ho samozrejme ukradnú a chcú použiť na zlé, zlé veci. Nič nového pod slnkom. Skutočne brilantné je však spracovanie deja. Veľa tvorcov najrôznejších audiovizuálnych diel nám dokázalo že aj klišé je možné podať originálne a z úplne iného pohľadu než doteraz. A to sa autorom Papriky darí na výbornú. Niekedy sa stane že vo filme nenájdete odpovede. V tomto filme ale nenájdete ani otázky. Paprika sa nesnaží byť hlbokomyselným filozofickým eposom ktorý poldruha hodiny rozjíma nad mnohými podobami reality a jej ohýbaním v rámci jej psychologickej či virtuálnej reprezentácie. To necháva čisto na divákovi. Jemne rýpe do témy tak aby ste si sami zvolili do akej hĺbky chcete ísť. Príbeh poskytuje dostatočne kvalitnú živnú pôdu pre zamyslenie sa ak máte na to chuť. A ak nie tak Vás podobnými sračkami nudiť nebude a môžete sa nechať unášať psychadelickými výjavmi. Podobne ako dej sú na tom aj charaktery, ktoré vychádzajú z dobre známych stereotypov, no každý z nich je upravený tak aby dokázal niečim zaujať či prekvapiť. Či už ide o charizmatickú hlavnú hrdinku ktorá je taká prívetivá vo svete snov a taká chladná v realite, o prerasteného geeka s dušou dieťaťa alebo fyzicky poddimenzovaného vedca s popolníkmi namiesto okuliarov. Dobre napísané charaktery sú polovica úspechu a tvorcom sa rozhodne vydarili. Po technickej stránke je film lahôdkou. Perfektná animácia a detailnosť prostredia Vás sprevádzajú na každom kroku. Až mám obavy či dokonalá forma neovplyvnila môj názor na film až príliš. Čo iného sa ale dalo čakať od štúdia Madhouse. Slová Madhouse a zlé technické spracovanie jednoducho nejdú dohromady.

Paprika je typ filmu ktorý sa nevyskytuje príliš často. Podarilo sa tu obsiahnuť zvláštny, nelogický, expresionistický svet a zasadiť ho do mainstreamu. Nenásilnou formou prirodzene skombinovať kečup s čokoládou ako v obsahu tak aj vo forme (2D vs. 3D grafika) do jedného kompaktného celku. Tak to by sme mali a teraz ma ospravedlňte idem si znovu pozrieť Papriku. Možno na druhý pokus pochopím čo tým chcel autor povedať. A možno nie. To ale nič nemení na fakte že je to jednoducho skvelý film, ktorý stojí za pozretie. Hodnotenie: 9/10.

Trailer:



Papriku zoženiete napríklad tu: Artforum - Paprika a tu: Gorila - Paprika

Ak neholdujete dlhému čakaniu na dodanie DVD tak ponúkam aj alternatívny zdroj (v originálnom japonskom znení s anglickými titulkami):

http://rapidshare.com/files/36362608/Paprika.2006bykhaos.part1.rar
http://rapidshare.com/files/36367241/Paprika.2006bykhaos.part2.rar
http://rapidshare.com/files/36373197/Paprika.2006bykhaos.part3.rar
http://rapidshare.com/files/36378415/Paprika.2006bykhaos.part4.rar
http://rapidshare.com/files/36403415/Paprika.2006bykhaos.part5.rar
http://rapidshare.com/files/36408819/Paprika.2006bykhaos.part6.rar
http://rapidshare.com/files/36425486/Paprika.2006bykhaos.part7.rar
http://rapidshare.com/files/36425885/Paprika.2006bykhaos.part8.rar

Heslo:
warez-bb.org

Kedy sa už konečne zmení distribučný model pre filmy...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára