utorok 2. júna 2009

X/1999 The movie

Rozhodne to nie je najlepší film aký som kedy videl...
Rozhodne to nie je film s dobre spracovaným vývojom postáv...
Rozhodne nie je dostatočne vysvetlené pozadie celého príbehu...
Zato má ale atmosféru tak hustú že sa nedá krájať ani nožom, ani motorovou pílou ani ničím iným. Tento film je fakt citový zabijak (v tom najlepšom slova zmysle). Poďme ale pekne po poriadku.

Je to už pekných pár rokov čo som prvýkrát videl dielo štúdia Clamp pretavané do filmovej podoby pod taktovkou Rintara. Leta pána 1996 uzrela svetlo sveta adaptácia rovnomennej mangy X, v západnom svete známa pod názvom X/1999 alebo X: Destiny War (kreténsky preklad amerických distribútorov). Príbeh filmu sa točí okolo hlavného hrdinu Kamuiho. Ten sa po 6 rokoch vracia do Tokia kde vyhľadá svojich starých známych Fumu a jeho sestru Kotori. Jediných ľudí na ktorých mu po tragickej smrti jeho matky ešte záleží. Na tom by nebolo nič zlé keby sa od tohoto momentu neroztočilo koleso osudu. To zabezpečí sled udalostí v hlavnej úlohe s násilím, kopou mŕtvol, hektolitrami krvi, jedným vyšinutým záporákom, osudom ľudstva a dvoma sestrami, ktoré vo svojich snoch vidia budúcnosť. K tomu sa pridajú dve proti sebe bojujúce frakcie vedené spomínanými sestrami z ktorých každá sa snaží získať Kamuiho na svoju stranu. On je totižto kľúčom k budúcnosti. Na základe jeho rozhodnutia bude nasledovať buď totálna likvidácia civilizácie alebo ľudstvo prežije. Kamuimu je ale osud ľudstva ukradnutý. On chce len chrániť Fumu a Kotori...

X/1999 je už dnes klasikou dobre známou medzi fanušikmi anime. Na prvý pohľad vyzerá dej filmu ako gýčovitá megalomanská fraška. Zdanie však klame. O megalomániu ako ju poznáme z americkej produkcie rozhodne nepôjde a príbeh je spracovaný nanajvýš originálne. Máme to celú škálu postáv z ktorých každá skrýva svoj vlastný osud ktorý ale kvôli krátkosti filmu (cca 100 minút) nemôže byť odhalený. Prezentovaný dej je akoby nezávislí od diania v okolitom svete. Nemáme tu supertajnú organizáciu podporovanú vládou, ktorá má zachrániť svet. Nemáme tu ani amerického prezidenta ktorý by na konci filmu vyznamenal hlavného hrdinu medailou cti. Máme tu len zopár ľudí snažiacich sa zabrániť tomu najhoršiemu bez ohľadu na to, že môžu prísť o život a bez ohľadu na to že ich snahu nikdy nikto neocení. Každý z nich má vlastný dôvod prečo robí to čo robí. Neviditeľná ruka osudu pridelila každej s postáv určité nadprirodzené schopnosti. Tie sú na jednej strane darom na druhej strane prekliatím, ktoré z nich robí bábky za nitky ktorých ťahá niekto iný. Film je multižánrovým mixom drámy, akcie a urabanistickej fantasy. Producenti filmu sa dostali pred jeho výrobou do neľahkej pozície. Manga z ktorej film vychádza bežala od roku 1992, no napriek tomu ani zďaleka nebola dokončená a v tom čase ešte stále neodhalila mnohé súvislosti. Ďalším problémom bolo že predloha bola veľmi rozsiahla a obsahovala zhruba 17 postáv životne dôležitých pre príbeh + niekoľko vedlajších. Toto všetko narvať do 100 minútového filmu je jednoducho samovražda a tak tvorcovia podľa môjho názoru urobili najlepšie ako mohli. Zobrali kostru príbehu a vytvorili z nej akčnú fantasy drámu. Akčnú drámu ktorá sa nikam naponáhľa aby narvala do diváka čo najviac informácií. Naopak pomaly ho pohlcuje do svojej temnej atmosféry, aby hneď nato spustila akciu na konci ktorej číha smrť.



Vizuálne
spracovanie pravdepodobne navrhoval človek v depresii. Vo veeeeeeeeeeľmi hlbokej depresii. Jednotlivé scény sa odohrávajú často v noci alebo v slabo osvetlených priestoroch. Autorom sa podarilo docieliť vážny dramatický feeling, ktorý ale za žiadnych okolností neprerastá do melanchólie. Dokonalú atmosféru podtrhuje hudba. Pomalé rozvláčne melódie striedané ostými dávkami vysokých tónov ktoré sa vám zarezávajú do duše. Melódie miestami ako vystrihnuté zo psychologického horroru. To sa nedá opísať slovami, to treba jednoducho zažiť.

X/1999 napriek svojimu pôvodu nie je určený len pre fanúšikov rovnomernej mangy, ale má čo ponúknuť aj "náhodnému okoloidúcemu".
V roku 2001 bola tematika X/1999 pretavená do seriálovej podoby. Seriál má 24 častí a dostatočný rozsah na to aby napravil nedostatky filmu a rozpovedal ako hlavný príbeh tak aj osudy jednotlivých hrdinov. Mnohí seriál považujú za oveľa lepší než bolo filmové spracovanie. Prečo teda nepíšem o ňom alebo o pôvodnej mange? Prečo píšem práve o filme? Aj keď musím priznať že seriál bol naozaj vynikajúci, tak mi v ňom chýba temná atmosféra. Atmosféra ktorú by ste veľmi ťažko hladali v akomkoľvek inom audiovizuálnom diele. Možno budete tento film kritizovať za mnoho vecí a odmávate ho ako "nič moc". A možno si ho zamilujete natoľko že sa k nemu budete pravidelne vracať. Ja Vám odporúčam pozrieť si ho osamote v noci. Po dopozeraní filmu zistíte prečo.

Záverečné hodnotenie? Príbeh: 6/10, Osoby a obsadenie: 7/10, Hudba: 9/10, Atmosféra: 12/10
Keďže nájsť tento film v oficiálnej distribúcii je dnes ťažšie než nájsť zdravý rozum na našej politickej scéne tak ponúkam odkaz na torrent:

X/1999 the movie

Trailer:


Viete že:
pôvodná manga X/1999 nebola nikdy dokončená? Dočasne ju prerušili v roku 2003, po 11 rokoch od vydania prvého dielu pre nezhody autoriek s vydavateľstvom. Dočasne prerušená ostala do dnešného dňa a asi len málokto verí že by ešte mohla pokračovať.

Viete že: celý film X/1999 nájdete na youtube rozkúskovaný na 10 častí?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára