štvrtok 16. apríla 2009

Detroit Metal City - fuuuck!


Máte radi humor? To je ale blbá otázka - každý má rád humor. A máte radi tvrdý, miestami až čierny a úchylný humor z ktorého Vám odíde bránica do večných lovíšť? Tak skúste Detroit Metal City.

Detroit Metal City (alebo v skratke DMC) je japonský animovaný seriál ktorý vyšiel v lete minulého roka (2008) a je adaptáciou rovnomennej mangy. Príbeh sa točí okolo hlavného hrdinu Negishiho, ktorí je lídrom death metalovej kapely s názvom - no akým asi? Detroit Metal City ;) Na tom by nebolo nič zaujímavé keby Negishi neprišiel pôvodne do Tokya s cieľom hrať v popovej kapele a učiť deti na základnej škole. Namiesto toho skončí v DMC ako Johannes Krauser II - vyslanec pekiel ktorí žerie netopiere a spieva o tom ako znásilňuje, zabíja a ktovie čo ešte robí s osobami čo mu prídu pod ruku, ako zlikviduje svet, že je existencia jedna veľká groteska a podobne. Nie že by ho to nejako extra bavilo. Negishi totiž metalovú hudbu príliš nemá rád, priam ju nenávidí. Avšak iba do chvíle keď ho niekto dokonale naserie. V tej chvíli si potrebuje vybiť zlosť, výsledkom čoho je okrem písania metalových songov tiež neplánovaný útok na policajtov, vynájdenie verejného znásilnenia, pretiahnutie 333 metrov vysokej železnej Tokyo Tower, likvidácia popovej kapely, neplánovaný pokus o samovraždu priamo na koncerte, či výsluch milovaného dievčaťa po ktorom si z nej spraví kolotoč. To všetko samozrejme štýlom jemu vlastným. Negishi sa tak zmieta medzi svetom popu a štýlového života ktorý by chcel žiť ale je preňho nedosiahnuteľný a svetom death metalu ktorému nie je nič sväté, v ktorom žije, no chcel by ho opustiť. Vyvádzanie Negishiho si fanušíkovia DMC vysvetľujú vždy po svojom a tak o komické scény nie je núdza. Aby všetkého nebolo dosť tak Negishiho dokonale fyzicky likviduje manažérka skupiny, ktorá hasí cigarety o svoj jazyk. V prípade že sa nesplnia jej predstavi o správaní DMC tak niekto zaručene skončí s opätkom v ksichte. K tomu ešte Aikawa-san pred ktorou Neighishi musí tajiť v akej-že to kapele vlastne hrá.

DMC paroduje metal a všetko čo s ním súvisí. Jeho humor je síce častokrát dosť ostrý ale nikdy nezájde v zhovädilosti tak ďaleko aby diváka znechutil. Autori si berú na mušku známe metalové stereotypy. Či už máte blízko k metalovej hudbe alebo nie tak sa nemusíte báť že by Vás seriál nudil. Je ale možné že si ho metalisti užijú ešte o trochu viac než tí ostatní. Po hudobnej stránke je nutnosťou autorov pochváliť za veľmi autentickú hudbu - nielen metalovú ale tiež popovú, punkovú či dokonca hip-hopovú. Opening seriálu tvorí song s vynikajúcim textom typu "vrah, vrah, sku***ny vrah!"

Seriál produkovalo štúdio 4 °C známe svojimi netradičnými a originálnimi dielami. Formát seriálu je veľmi krátky - 12 epizód po 13 minút takže za jedno popoludnie ho máte dopozeraný. Spolu so seriálom vznikol tiež hraný film. Tento ale ani zďaleka nedosahuje takých kvalít ako vštepilo Detroitu Metal City štúdio 4 °C. Výrazným pozitívom je však soundtrack k nemu, ktorý je priam božský. Ak si chcete pozrieť tento seriál tak samozrejme v oficiálnej distribúcii na Slovensku nemáte šancu zato ale existujú iné zdroje kde sa dá zohnať - napríklad na realitylapse spolu s anglickými titulkami (pozor tento zdroj môže porušovať autorské práva):

Detroit Metal City - download

Na prehratie budete potrebovať real codec - napríklad real alternative:

Real Alternative Codec - download

DMC je excelentná komédia s netradičným ale o to kvalitnejším námetom. Dávam 9,5 / 10 bodov.
Tu je k dispozícii trailer:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára