streda 15. apríla 2009

O znásilňovaní, Rapelay, demokracii a obmedzených možnostiach.


Dnes som náhodou natrafil na isté info o počítačovej hre, ktorá bola označená za hodne veľkú úchylnosť prekračujúcu všetky hranice. Ide o hru s názvom Rapelay. Ako názov napovedá je to "simulátor znásilňovania žien" so všetkým čo k tomu patrí. Priznám sa že som túto hru nemal možnosť hrať takže nemôžem povedať do akej miery to autori prepískly. V každom prípade mi stačí skutočnosť že hru robilo isté japonské štúdio. Vzhľadom na to že dobre viem čoho sú japonci schopní si viem živo predstaviť čo asi v hre vaša postava stvára. Ukážky hier s podobným nádychom môžete nájsť napríklad na blogu o 3D porne. Treba povedať že počítačové hry podobného razenia sú v japonsku bežné, a tolerancia k nim vyplýva z danej kultúry. Na celej veci ma zaujala ale jedna skutočnosť. Hra bola ponúkaná cez amazon.com a po istom čase zožala veľký úspech u niektorých vrstiev obyvateľstva ktoré posielali vedeniu tejto stránky rozhorčené listy o tom čo že to majú v ponuke za nevhodný obsah. Hra mala byť pôvodne určená len pre japonský trh. Nakoniec sa ale dostala aj do (západného) sveta a ako vidno nie každý má pochopenie pre virtuálne znásilňovanie mladistvých dievčat. Samozrejme amazon túto hru ihneď stiahol z ponuky. Výsledkom je že hlas väčšiny dokázal hru bezpečne pochovať.

Pozrime sa na celú situáciu ale z druhej strany. Počítačové hry už dávno nie sú produktom určeným výhradne pre deti a pubescentov. Kto si myslí opak zaspal dobu. Hra Rapelay je síce primárne určená pre úchylákov no čo má komu vadiť čo kto robí v súkromí? Komu ubližuje to že niekto hrá počítačovú hru? (aj keď so značne kontroverzným obsahom) Iste je tu riziko že na tento obsah narazia mladiství čo môže mať za následok ich nezdravý psychický vývoj - no na to sú tu predsa ratingy a minimálne rodičia by mali vedieť čo že to ich pýcha rodu hrá za hru. Keď zovšeobecníme skutočnosť že hra bola stiahnutá na popud rozhorčených zákazníkov tak dospejeme ku všeobecnému záveru že kvôli väčšine bol minoritným skupinám obyvateľstva obmedzený prístup k dátam, informáciám a produktom. A v tom je problém demokracie. Demokratické zriadenie je vlastne rozhodovanie väčšiny a právach všetkých. Prečo by ma ale mala väčšina obmedzovať keď nikomu neubližujem a neničím nikoho majetok? Prečo by som sa mal správať tak ako si želá väčšina?

Zoberme si príklad: Predpokladajme že sa tretnú dvaja ľudia - pán A a pán B. Pán B žiada pána A aby ho zastrelil pretože ho už nebaví život a chce zomrieť. Pán B rád trénuje streľbu na živý terč a tak súhlasí. Spolu so svedkami spíšu u notára zmluvu a... Chyba lávky... V demokracii pána A zatknú za pokus o vraždu s tým že ide bručať na pekných pár rokov a pána B odvezú na psychiatriu. Tak rozhodla väčšina. Väčšine sa ich správanie nepáči a tak majú smolu. Čo na tom že nikomu neubližovali, čo na tom že obaja s vykonaním akcie súhlasili. A v tom ja vidím problém. Človek by mal právo robiť si čo sa mu zachce keď neubližuje nikomu inému ani neničí cudzí majetok a nespráva sa nevhodne na verejnosti. Taktiež by mal mať právo získať všetky informácie a produkty so súhlasom ich autora bez toho aby mu niekto niečo mohol. Môže s tým väčšina nesúhlasiť, môže ho odsudzovať ale on má na to právo. Takto ale demokracia nefunguje. Napriek tomu že oficiálna cenzúra neexistuje tak sa stále stretávame s prípadmi kedy je prístup k informáciám a produktom obmedzený. Pekným príkladom sú hry a filmy.


"Demokracia nie je dokonalá ale nič lepšieho sme doteraz nevymysleli" povedal raz Winston Churchil a ja dodávam: Už by bolo na čase s tým niečo spraviť a niečo lepšie vymyslieť. Nemyslíte že je deformovaná spoločnosť v ktorej môže voliť aj úplný imbecil ktorý nerozumie ani politike ani ekonomike, a vlastný názor je preňho vec neznáma? Nemyslíte že je deformovaná spoločnosť v ktorej nemôžem žiadať o eutanáziu pretože je to nelegálne? Mám právo žiť ale nemám právo dôstojne zomrieť? Čo to do čerta má znamenať? Všeobecné právo voliť by podľa mňa nemalo byť samozrejmosťou. Opäť dám jednoduchý príklad (snáď bude relevantný): Máme 5 ľudí ktorí založili firmu. Traja z nich sú úplný kreténi a chcú presadiť hrozne zlý nápad ktorý firmu potopí. Dvaja z nich sú vynikajúci businessmani a chcú presadiť naopak vynikajúci nápad. Bohužiaľ väčšina (traja kreténi) prehlasujú menšinu (businessmanov). Výsledkom je že firma skrachuje. Ak by ale mali právo voliť len tí dvaja tak by firma prosperovala a úžitok by z toho mala aj časť ktorá nemá právo voliť. A to už stojí za zamyslenie. Zdá sa ale že ešte pekných pár rokov (desaťročí) budeme radi že máme aspoň demokraciu a nie totalitu. Bohužiaľ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára